Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές του 2014: Οι η προβολή της κατανομής των εδρών στο Κοινοβούλιο

Ποια θα είναι η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου; Το ερώτημα βρίσκεται στο μυαλό όλων, όμως κανένας δεν έχει ακόμα την απάντηση. Με βάση τη σημερινή εικόνα της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η TNS Opinion με την οποία συνεργάζεται, προτείνουν εβδομαδιαία προβολή των εδρών στο ΕΚ.

H προβολή δεν είναι δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου αλλά καταγραφή της σημερινής κατάστασης της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη της ΕΕ για τις ευρωεκλογές του 2014. Η τελική και επίσημη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα γίνει γνωστή παρά στην πρώτη του συνεδρίαση στις 1-3 Ιουλίου 2014.

Μεθοδολογία
Η πρόβλεψη αυτή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βασίζεται σε, μη εξαντλητική συλλογή εβδομαδιαίων ευρωπαϊκών και εθνικών δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι έδρες για κάθε πολιτική ομάδα σε κάθε κράτος μέλος υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τον εθνικό εκλογικό νόμο κάθε χώρας.

Οι προβλέψεις βασίζονται στο μέσο όρο των δύο ή τριών πιο πρόσφατων διαθέσιμων δημοσκοπήσεων σε κάθε κράτος μέλος, όταν δεν απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 14 μέρες και μόνο όταν οι ημερομηνίες της συλλογής των στοιχείων είναι γνωστές. Όταν δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο μέσος όρος λαμβάνεται υπόψη μόνο η τελευταία ευρωπαϊκή ή εθνική δημοσκόπηση.

H προβολή αυτής της εβδομάδας βασίζεται σε  δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 μέχρι τις 19 Μαΐου.

Κατανομή θέσεων
Τα κόμματα που ανήκουν σε πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή είναι μέλη του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Πολιτικού Κόμματος συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στην αντίστοιχη, απερχόμενη, πολιτική ομάδα.

Τα μη εγγεγραμμένα μέλη που βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο, περιλαμβάνονται αυτόματα στη κατηγορία των μη εγγεγραμμένων σε περίπτωση επανεκλογής τους.

Τα κόμματα που δεν έχουν υπαχθεί ακόμα σε κάποια πολιτική ομάδα συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στην κατηγορία "άλλα". Αυτή η κατηγορία των "άλλων" κατανέμονται εξ ίσου στη δεξιά και αριστερή πτέρυγα του ημικυκλίου, ώστε να μην προδικάζεται ο πολιτικός προσανατολισμός τους.

Πηγή: ΕΚ σε συνεργασία με την TNSOpinion
http://www.elections2014.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου