Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ





Η συνάντηση της ομάδας έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η συζήτηση έγινε μεταξύ των παιδιών της ομάδας και του κου Καπετανίδη ο οποίος μας μίλησε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον τρόπο λειτουργίας του και απάντησε σε ερωτήσεις.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η παρουσίαση της τελικής δουλειάς μας στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν κανονίστηκε η επόμενη συνάντηση.

Συζήτηση:
Ειρήνη Ψαρέλλη: Πόσο κοντά στη φιλοσοφία της Ε.Ε είναι ο Έλληνας και τ η σημασία έχει για αυτόν;
Καπετανίδης: Με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ο Έλληνας δε γνωρίζει βασικά πράγματα για τα πρόσωπα και τις διαδικασίες της Ε.Ε. Μετά από 32 χρόνια στην Ε.Ε δεν έχει υπάρξει μια γενιά πολιτών που να γνωρίζει τι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο κτλ. Η τηλεόραση ποτέ δεν παρουσίασε την Ε.Ε ως προς τον στόχο της παρά μόνο ως προς τα αρνητικά που επιβάλλει στην Ελλάδα. Τα θετικά τα χρεώνει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΕΕ δεν είναι κράτος και ούτε ήρθε ποτέ να καταργήσει το κράτος. Δεν έχει τη δομή του κράτους. Η ΕΕ εμπιστεύεται τα κράτη της να εφαρμόζουν τις πολιτικές της. Συνεισφέρει σε κάποιους τομείς, χρηματοδοτεί ή νομοθετεί. Τη νομοθεσία την εφαρμόζει το κράτος. Οι πολίτες έχουν άμεσες απαιτήσεις από την ΕΕ και αυτό είναι λάθος.
Έρχονται εδώ άνθρωποι και δε γνωρίζουν τα άτομα που αποτελούν την ΕΕ. Νομίζουν ότι η Μέρκελ και η Λαγκάρντ είναι μέλη της Ε.Ε. Η ενημέρωση είναι ελλείπεις.
Η Ε.Ε εδώ και μια δεκαετία έχει δώσει   προτεραιότητα στους νέους. Στην Ελλάδα δε βλέπω να χει γίνει έτσι.
Όσο αφορά τις Ευρωεκλογές ο Έλληνας πρέπει να βγει από τον κομματικό τρόπο σκέψης. Στο Ευρωκοινοβούλιο πάνε άτομα που μας αντιπροσωπεύουν και παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Στην Ελλάδα δε ψηφίζεις νομοθετικά πρόσωπα αλλά κόμματα. Ανάλογα με τις ψήφους το κόμμα στέλνει βουλευτές. Εμείς θέλουμε να πάει ο κόσμος να ψηφίσει για να φανεί ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Ειρήνη Ψαρέλλη: Πως διαμορφώνονται και πως φτάνουν οι πολιτικές της Ε.Ε στον Έλληνα πολίτη; Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στην προσωπική χρήση η κάθε πολιτική.
Καπετανίδης: Η Ε.Ε αποτελείται από 28 κράτη με πολλές γλώσσες, πολιτισμούς και ιστορίες. Σε επίπεδο Ε.Ε υπάρχουν πολιτικές κοινές για όλα τα κράτη, Άλλα θέματα μπορεί να αφορούν κάποια κράτη και κάποια άλλα όχι. Κοινή απόφαση μπορεί να θεωρηθεί μια που αφορά το περιβάλλον.
Η Γερμανία έχει 29 ψήφους, 12 έχει η Ελλάδα και 9 η Μάλτα. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι λάθος, αλλά οι ψήφοι πάνε ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
Νέλλη Ταμπουρά: Ναι, είναι άδικο μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται για ένα θέμα μιας άλλης χώρας να επεμβαίνει με τις περισσότερες ψήφους της σε αυτό.
Καπετανίδης: Υπάρχει και το ζήτημα της ομοφωνίας. Κυρίως για θέματα όπως η ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε, μεταρρυθμίσεις κ.α.
Ιάσονας Καραμήτσος: Αυτό που κάνει η Ε.Ε εκφράζει την πιο δυνατή χώρα, πχ την Γερμανία. Θα μπορούσε να διασφαλιστεί η Ένωση από μια ισοβαθμία ψήφου.
Καπετανίδης: Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το πότε μια χώρα βγαίνει ή μένει στην Ε.Ε. Όταν ένα κράτος μπαίνει στην Ε.Ε δεν μπορεί να διωχθεί. Επιπλέον, οι συνθήκες λένε ότι το ευρώ είναι υποχρεωτικό. Η Μ. Βρετανία είναι εκτός ευρώ γιατί τότε δόθηκε η επιλογές στις χώρες ν αποφασίσουν αν το θέλουν ή όχι. Πλέον αυτή η επιλογή δεν υπάρχει για τις χώρες μπαίνουν τώρα στην Ε.Ε. Ένα κράτος μόνο οικιοθελώς μπορεί να βγει από την Ε.Ε.
Ηλίας Νάτσιος:  Υπάρχουν προτεραιότητες με βάση τις Ευρωεκλογές;
Καπετανίδης: Υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις αλλα δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς. Η Ε.Ε, όχι οι πολιτικοί, θα επικεντρωθεί στο να προσελκύσει ψηφοφόρους στην κάλπη. Σκοπός, θα ναι να ψήσει Τον ευρωπαίο πολίτη ότι μπορεί ο ίδιος να ελέγξει τις αποφάσεις.
Zέτα: Πρέπει να υπάρχουν αξίες στο σύνολο των ανθρώπων που διαχειρίζονται καταστάσεις. Για αυτό προβάλουν τα κράτη τους.
Καπετανίδης: Στο Συνεδριο διαπιστώνουν ανάγκες και αρχίζουν να προτείνουν τρόπους βελτίωσης (πολιτική και νομοθεσία). Οι πολίτες εκφράζονται μέσω του  Ευρωκοινοβουλίου.

Ηλίας: Θα μπορούσαμε να κάνουμε με το πέρας της έρευνας μια παρουσίαση σε κάποιο χώρο του κτηρίου;
Καπετανίδης: ναι φυσικά, ακόμα και η αίθουσα που βρίσκομαστε τώρα θα μπορούσε να ναι μια επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου