Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Mind the Eurogap!

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ. Ένα σύντομο βίντεο ντοκουμέντο με τον προβληματισμό  μιας ομάδας νέων  αγοριών και κοριτσιών του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη σχέση τους με την Ευρώπη.
Οι προσδοκίες, οι απογοητεύσεις και οι επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών  στην καθημερινή ζωή των νέων. Οι δυνατότητες, οι επιθυμίες και τα εμπόδια, όπως προέκυψαν από το  διάλογο μεταξύ τους. Ένα  μήνυμα-μαρτυρία  σε πρώτο πρόσωπο, με αμεσότητα και ειλικρίνεια από τους νέους ενόψει των ευρωεκλογών της Άνοιξης  2014.
Η δράση  και το βίντεο πραγματοποιήθηκαν από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης «Mind the Eurogap!».



This DVD contains a short documentary film on the views of young people in Greece about the role of the European Union in their everyday lives.  The opinions they express are a result of discussion, debate and dialogue on various European themes.
The film was produced by the Athens-based NGO “Network for Children’s Rights”, as part of the European programme “Youth in Action”. It will be sent to all members of the European Parliament in view of the forthcoming 2014 European elections.
The project was financed by the European Commission.  However the sole responsibility for the content lies with the producers.  The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Δεύτερη συνάντηση του Mind the Eurogap! με θέμα: "Μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών"



Η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Mind the Eurogap επικεντρώθηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013. Μετά από την εισήγηση που σχετική εισήγηση που έγινε από τον Ηλία Νάτσιο και το υλικό που μοιράστηκε, συζητήσαμε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της εκδήλωσης τη σημασία της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη και την έλλειψη πληροφόρησης που υπάρχει γύρω από το ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή των νέων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, ένα χρόνο πριν τις Ευρωεκλογές. Ειδικότερα συζητήσαμε το θέμα της ανεργίας των νέων και τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.Στο τέλος της συνάντησης μαγνητοσκοπήθηκαν μηνύματα που θα συμπεριληφθούν στο τελικό σποτ.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ





Η συνάντηση της ομάδας έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η συζήτηση έγινε μεταξύ των παιδιών της ομάδας και του κου Καπετανίδη ο οποίος μας μίλησε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον τρόπο λειτουργίας του και απάντησε σε ερωτήσεις.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η παρουσίαση της τελικής δουλειάς μας στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν κανονίστηκε η επόμενη συνάντηση.

Συζήτηση:
Ειρήνη Ψαρέλλη: Πόσο κοντά στη φιλοσοφία της Ε.Ε είναι ο Έλληνας και τ η σημασία έχει για αυτόν;
Καπετανίδης: Με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ο Έλληνας δε γνωρίζει βασικά πράγματα για τα πρόσωπα και τις διαδικασίες της Ε.Ε. Μετά από 32 χρόνια στην Ε.Ε δεν έχει υπάρξει μια γενιά πολιτών που να γνωρίζει τι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο κτλ. Η τηλεόραση ποτέ δεν παρουσίασε την Ε.Ε ως προς τον στόχο της παρά μόνο ως προς τα αρνητικά που επιβάλλει στην Ελλάδα. Τα θετικά τα χρεώνει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΕΕ δεν είναι κράτος και ούτε ήρθε ποτέ να καταργήσει το κράτος. Δεν έχει τη δομή του κράτους. Η ΕΕ εμπιστεύεται τα κράτη της να εφαρμόζουν τις πολιτικές της. Συνεισφέρει σε κάποιους τομείς, χρηματοδοτεί ή νομοθετεί. Τη νομοθεσία την εφαρμόζει το κράτος. Οι πολίτες έχουν άμεσες απαιτήσεις από την ΕΕ και αυτό είναι λάθος.
Έρχονται εδώ άνθρωποι και δε γνωρίζουν τα άτομα που αποτελούν την ΕΕ. Νομίζουν ότι η Μέρκελ και η Λαγκάρντ είναι μέλη της Ε.Ε. Η ενημέρωση είναι ελλείπεις.
Η Ε.Ε εδώ και μια δεκαετία έχει δώσει   προτεραιότητα στους νέους. Στην Ελλάδα δε βλέπω να χει γίνει έτσι.
Όσο αφορά τις Ευρωεκλογές ο Έλληνας πρέπει να βγει από τον κομματικό τρόπο σκέψης. Στο Ευρωκοινοβούλιο πάνε άτομα που μας αντιπροσωπεύουν και παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Στην Ελλάδα δε ψηφίζεις νομοθετικά πρόσωπα αλλά κόμματα. Ανάλογα με τις ψήφους το κόμμα στέλνει βουλευτές. Εμείς θέλουμε να πάει ο κόσμος να ψηφίσει για να φανεί ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Ειρήνη Ψαρέλλη: Πως διαμορφώνονται και πως φτάνουν οι πολιτικές της Ε.Ε στον Έλληνα πολίτη; Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στην προσωπική χρήση η κάθε πολιτική.
Καπετανίδης: Η Ε.Ε αποτελείται από 28 κράτη με πολλές γλώσσες, πολιτισμούς και ιστορίες. Σε επίπεδο Ε.Ε υπάρχουν πολιτικές κοινές για όλα τα κράτη, Άλλα θέματα μπορεί να αφορούν κάποια κράτη και κάποια άλλα όχι. Κοινή απόφαση μπορεί να θεωρηθεί μια που αφορά το περιβάλλον.
Η Γερμανία έχει 29 ψήφους, 12 έχει η Ελλάδα και 9 η Μάλτα. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι λάθος, αλλά οι ψήφοι πάνε ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
Νέλλη Ταμπουρά: Ναι, είναι άδικο μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται για ένα θέμα μιας άλλης χώρας να επεμβαίνει με τις περισσότερες ψήφους της σε αυτό.
Καπετανίδης: Υπάρχει και το ζήτημα της ομοφωνίας. Κυρίως για θέματα όπως η ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε, μεταρρυθμίσεις κ.α.
Ιάσονας Καραμήτσος: Αυτό που κάνει η Ε.Ε εκφράζει την πιο δυνατή χώρα, πχ την Γερμανία. Θα μπορούσε να διασφαλιστεί η Ένωση από μια ισοβαθμία ψήφου.
Καπετανίδης: Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το πότε μια χώρα βγαίνει ή μένει στην Ε.Ε. Όταν ένα κράτος μπαίνει στην Ε.Ε δεν μπορεί να διωχθεί. Επιπλέον, οι συνθήκες λένε ότι το ευρώ είναι υποχρεωτικό. Η Μ. Βρετανία είναι εκτός ευρώ γιατί τότε δόθηκε η επιλογές στις χώρες ν αποφασίσουν αν το θέλουν ή όχι. Πλέον αυτή η επιλογή δεν υπάρχει για τις χώρες μπαίνουν τώρα στην Ε.Ε. Ένα κράτος μόνο οικιοθελώς μπορεί να βγει από την Ε.Ε.
Ηλίας Νάτσιος:  Υπάρχουν προτεραιότητες με βάση τις Ευρωεκλογές;
Καπετανίδης: Υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις αλλα δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς. Η Ε.Ε, όχι οι πολιτικοί, θα επικεντρωθεί στο να προσελκύσει ψηφοφόρους στην κάλπη. Σκοπός, θα ναι να ψήσει Τον ευρωπαίο πολίτη ότι μπορεί ο ίδιος να ελέγξει τις αποφάσεις.
Zέτα: Πρέπει να υπάρχουν αξίες στο σύνολο των ανθρώπων που διαχειρίζονται καταστάσεις. Για αυτό προβάλουν τα κράτη τους.
Καπετανίδης: Στο Συνεδριο διαπιστώνουν ανάγκες και αρχίζουν να προτείνουν τρόπους βελτίωσης (πολιτική και νομοθεσία). Οι πολίτες εκφράζονται μέσω του  Ευρωκοινοβουλίου.

Ηλίας: Θα μπορούσαμε να κάνουμε με το πέρας της έρευνας μια παρουσίαση σε κάποιο χώρο του κτηρίου;
Καπετανίδης: ναι φυσικά, ακόμα και η αίθουσα που βρίσκομαστε τώρα θα μπορούσε να ναι μια επιλογή.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ




Τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση της Ομάδας μας με την Πρόεδρο του Δικτύου, Μυρσίνη Ζορμπά είναι τα εξής:
1) Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος.
2) Έγινε συζήτηση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν τα εξής θέματα: η ιθαγένεια, η έννοια του πολίτη και του ευρωπαίου πολίτη, τρόπος αντιμετώπισης Ελλήνων από πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, παραδείγματα που η  Ελλάδα δεν τηρεί τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. αναφορά σε ανακύκλωση), Erasmus.
3) Ανατέθηκαν υποχρεώσεις σε άτομα της ομάδας. Ο Ιάσωνας Καραμήτσος και η Νέλλη Ταμπουρά ανέλαβαν να ανοίξουν ομάδα για το “Mind the European Gap” στο facebook καθώς και Wordpress. Ενώ η Σοφία Δράκου και η Ζέτα Θεοδωρακοπούλου ανέλαβαν να φτιάξουν το κείμενο για την πρόσκληση.

Συζήτητση:
Τζένη Φίζη: «Δεν έχει μπει η Αλβανία στην Ε.Ε, αλλά βλέπω ότι και στα Πατήσια δεν έχει έρθει. Παρατηρώ ότι πολλοί είναι αυτοί που θέλει να μπει η Αλβανία στην Ε.Ε. Όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να βρουν τα δικαιώματά τους».
Ζέτα Θεοδωρακοπούλου: «Κανείς δε νοιώθει Ευρωπαίος πολίτης. Δεν έχει καλλιεργηθεί το ευρωπαϊκό αίσθημα. Η παιδεία δε μας μαθαίνει τον τρόπο. Φταίει επίσης και η νοοτροπία. Η ευρωπαϊκή υπόθεση θα μας ωφελούσε όλους. Αλλά δεν ξέρουμε τι θα πει πολίτης».
Ζορμπά Μυρσίνη: «Υπάρχει κάτι που λέγεται “Ευρωβαρόμετρο”. Πρόκειται για μια δημοσκόπηση που βλέπει τις απόψεις διαφόρων χωρών  για το πόσο ενδιαφέρονται ή όχι για την Ευρώπη. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δούμε εάν η Ελλάδα είναι πάνω ή κάτω από το μέσο όρο».
Ζέτα Θεοδωρακοπούλου: «Μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά gallop για την Ε.Ε. Το facebook δεν αρκεί».
Ιάσονας Καραμήτσος: Εγώ θεωρώ ότι ο σκοπός που ασχολούμαστε με την Ε.Ε είναι καθαρά κερδοσκοπικός. Εκμεταλλευόμαστε αυτά που μας προσφέρει (πχ Erasmus)
Μυρσίνη Ζορμπά: «Η Ε.Ε είναι καλή ως προς την πρακτικότητα για ταξίδια και το Ευρώ. Το Erasmus αποτελεί το μοναδικό αξιοκρατικό, γενικευμένο πρόγραμμα»
Έρη Εφαέλου: «Δίνει προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης»
Ηλίας: «Ο σκοπός του Erasmus είναι εκπαιδευτικός. Επιπλέον, ένας άλλος στόχος είναι να φέρουν τα παιδιά σ επαφή. Βλέπεις, μιλάς και συνεργάζεσαι με άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Το 2014 είναι η χρονιά του Ευρωπαίου Πολίτη. Για να νοιώσεις Ευρωπαίος Πολίτης πρέπει η Ε.Ε ν’ αγγίξει την καθημερινότητά τους».
Έρη Εφαέλου: «Πως αντιλαμβάνεται την έννοια του πολίτη. Ο Έλληνας νοιώθει πολίτης δεύτερης ταχύτητας. Για αυτό ίσως δεν ασχολείται με την ΕΕ».
(…)
Φιορέλα Μάλο: «Αντιμετωπίζεται το σύνολο ως μονάδα. O έλληνας βουλευτής ή Πρωθυπουργός αποτελεί μέλος της ομάδας και πρέπει να μας ενημερώνει».
Τζένη Φίζη: «Στην ΑΚΜΗ εμείς δίνουμε παράβολο 90 ευρώ ενώ ο έλληνας σπουδαστής δίνει 45 ευρώ. Θεωρούν ότι εμείς ερχόμαστε από τριτοκοσμική χώρα».
Φιορέλα Μάλο: «Στη Γαλλία με πέντε χρόνια παραμονής στη χώρα σου δίνουν ιθαγένεια. Ενώ στην Ελλάδα 20 χρόνια να σαι δω και να χεις γεννηθεί  δε στη δίνουν»
Ηλίας: «Η ταυτότητα και αυτό που είμαστε είναι βαθύ και ανεξέλεγκτο και μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά είμαστε. Στο Βέλγιο έχουν  τρεις  επίσημες γλώσσες. Τα Βελγικά, τα γαλλικά και τα φλαμανδικά. Οι Φλαμανδοί προτιμούν ν απαντήσουν στα Αγγλικά παρά στα Γαλλικά»
Ζέτα Θεοδωρακοπούλου: «Η ΕΕ δεν έχει ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα. Πχ να μειώσει τις τιμές για τους άνεργους σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ που είναι έτοιμα να λήξουν»
Ιάσονας Καραμήτσος: «Τι τη νοιάζει την ΕΕ η ανεργία;»
Μυρσίνη Ζορμπα: «Είναι πολλές οι διακρατικές σχέσεις της ΕΕ ανάμεσα στις περιοχές και κυρίως σε πολιτικά κόμματα. Αυτό ανάλογα με την ιδεολογία σε κάνει να βρίσκεσαι είτε κοντά στους Γερμανούς είτε κοντά σε αριστερούς. Έρχονται κοντά ανάλογα με το τι στηρίζουν ή αγαπάνε (πχ αγαπούν τα ζώα ή είναι ομοφυλόφιλοι). Ο σκοπός των ψηφισμάτων είναι διαφορετικός με το αποτέλεσμα που έχουν στις χώρες. Η ανεργία αφορά στη διαφορά Βορρά- Νότου και στο ισοζύγιο που αγοράζουμε από τον Βορρά».
Δαβελάς Κώστας: Η ΕΕ λέει κάτι που μπορεί να γίνει πράξη αλλά μπορεί και όχι. Αποφασίζει και διατάσει, όπως το μνημόνιο. Επηρεάζει αρνητικά τη χώρα και δεν υπάρχει ανάπτυξη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν δημοψηφίσματα. Δεν συμφέρουν και δε γίνονται»
Μυρσίνη Ζορμπα: «Πρόκειται για τη θεωρία της Πειθάρχησης. Πρέπει να σε πείσει ότι είσαι διεφθαρμένος. Να σε κάνουν να σκέφτεσαι όπως και αυτοί. Χρειάζεσαι οργάνωση και λογική που είναι αντίθετη σε αυτά που θέλουν να σου πουν».
Σοφία Δράκου: «Πρέπει ν’ αλλάξει η γενιά που θα μας δώσει τις γνώσεις όχι εμείς»

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ



Η Ευρώπη πέρα από τον προδιορισμό της ως γεωγραφική περιοχή είναι αναγκαίο να αποκτήσει και προσδιορισμό ως πολιτική οντότητα. 

Αυτό δεν προδιορίζεται με νομοθετικό πλαίσιο και αποφάσεις, αλλά με την εστέρνιση του οράματος από τους πολίτες.

Η κουλτούρα ενός  λάου,  όμως,  αλλάζει δύσκολα και απαιτεί χρόνο. Η δίοδος είναι οι νέοι.

Αν το σύστημα επενδύσει στους νέους,  δώσει μια καλύτερη ζωή,  δώσει προοπτικές προσωπικής ανάπτυξης,  καλλιεργήσει πολίτες σκεπτόμενους,  ο δρόμος για την Ευρώπη έχει προορισμό.

Ζέτα Θεοδωρακοπούλου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού  διοργανώνει, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης «Mind the Eurogap!» τη πρώτη συνάντηση με τους νέους της περιοχής για να συζητηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά τους και να τους δοθεί η ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους πολιτικούς ενόψει των ευρωεκλογών του 2014. Η συνάντηση θα γίνει στις 28 Ιουνίου 2013 και ώρα 18.00 στο «Εργαστήρι Πολιτισμού» (Αλκαμένους 11Β, Σταθμός Λαρίσης, τηλ. 2108846590). Να είστε όλοι εκεί! 

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η περιγραφή του προγράμματος Mind The EuroGap!

Στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση που υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με μια ομάδα νέων αγοριών και κοριτσιών υλοποιεί τη δράση «Mind the Eurogap!». Η δράση αυτή είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής και της ευαισθητοποίησης των νέων που ζουν σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας πάνω στα ευρωπαϊκά ζητήματα και πολιτικές ενόψει των Ευρωεκλογών της άνοιξης τους 2014 ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ αυτών και των «Βρυξελλών». Συγκεκριμένα η δράση «Mind the Eurogap!» προβλέπει την διεξαγωγή συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των νέων της περιοχής του σταθμού Λαρίσης για τις προσδοκίες, τις απογοητεύσεις και τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή ζωή τους. Οι απόψεις και σκέψεις τους θα αποτυπωθούν σε ένα βίντεο το οποίο υπό την μορφή μηνύματος θα διακινηθεί σε Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς, δημοσιογράφους, ΜΚΟ και τα σχολεία της περιοχής. 


The project "Mind the euro-gap!" aims at increasing active participation and awareness in European affairs of young people living in one of the most deprived area of the centre of Athens in view of 2014 European Parliament elections in order to bridge the gap between them and “Brussels". To achieve this, a group of young people with the support of the NGO "Network for Children's Rights” will meet, discuss and interview young people from the deprived area of Larisa Central Railway Station (centre of Athens) about their expectations from EU and shoot a short video which will be sent to the members of the European and the Hellenic Parliament, to Greek and European NGOs, to the schools of the area and diffused via the web. The process will take the character of a campaign aiming at promoting young people's European citizenship and their active participation in democratic life. The originality of the project lies in the fact that the campaign will not be a classic one involving the education of young people about the EU policies and priorities but will be a "reverse" one aiming at "educating" MEPs, greek MPs and other EU officials in young people's priorities and their everyday needs so they can include these topics in the agenda of the European elections.